Václav Havel před 20 lety promluvil před americkým Kongresem

Byl to jeden z nejsilnějších okamžiků té doby. Tak mnozí hodnotí projev tehdejší prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu v roce 1990.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel (Forum 2000)

Václav Havel (Forum 2000) | Foto: Tomáš Adamec

"Vážený pane předsedo, vážený pane prezidente, vážení senátoři, poslanci, dámy a pánové. Mí poradci mi poradili, abych vystoupil při této důležité příležitosti česky. Nevím, proč. Snad proto, že chtěli, abyste si vyslechli libozvučnost mé mateřštiny," zahájil svůj tehdejší projev Havel.

Dnes od jeho projevu před americkými zákonodárci, jehož ukázky nedávno odvysílala Česká televize, uplynulo dvacet let. Havel tehdy projev skutečně pronesl v češtině a tlumočil ho v Kongresu tehdejší Havlův tiskový mluvčí a poradce Michael Žantovský, nynější velvyslanec v Británii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si zahájení projevu Václava Havla v Kongresu roku 1990 a vzpomínky Michaela Žantovského.

"Americká veřejnost i celý západní svět tehdy sledoval události ve střední a východní Evropě velmi pozorně. A to jak v Polsku, tak v České republice, Německu nebo Maďarsku. Vystoupení Václava Havla před oběma komorami amerického Kongresu představovalo určitý symbolický okamžik," popsal Žantovský.

Havlův projev tehdy američtí zákonodárci třiadvacetkrát přerušili potleskem. Tehdejší československý prezident Kongres nadchnul svým humorem a jazykem, který nebyl běžným politickým jazykem. "Ale také myšlenkami. Především myšlenkou: ,Když chcete pomoct nám, pomozte Rusku'. Kdy už jaksi předvídal, že se Rusko bude v příštích dvaceti letech vyvíjet velmi složitou cestou," řekl Žantovský.

Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme