ODS chce snížit renty bývalým agentům Stb

ODS vyzvala vládu, aby předložila Nejvyššímu správnímu soudu senátorský návrh na zrušení KSČM. Je prý třeba zhodnotit, zda je činnost KSČM v souladu s ústavou, stejně jako soud minulý týden hodnotil ústavnost krajně pravicové Dělnické strany a rozhodl o jejím rozpuštění. Občanští demokraté budou také usilovat o snížení rent bývalým agentům Státní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo KSČM v pražské ulici Politických vězňů

sídlo KSČM v pražské ulici Politických vězňů | Foto: Marián Vojtek

Podle bývalého ministra pro evropské záležitosti, senátora ODS Alexandra Vondry, je k tomu vedou hlavně rozdílné penze režimem perzekuovaných a bývalých agentů: "Bude se to týkat tisíců bývalých příslušníků Státní bezpečnosti a mluvím o členech Státní bezpečnosti ve výkonné službě, kteří se přímo osobně podíleli na politických perzekucích a útlaku."

"My jsme neměli sílu, abychom za minulé vládní koalice prosadili takový návrh na odebrání těchto rent. Chceme do toho teď jít a budeme o to usilovat," dodal Vondra. Ušetřené peníze by se podle něj měly využít na navýšení neúměrně nízkých důchodů některých lidí, kteří aktivně proti komunistickému režimu bojovali.

Komunisté tento návrh podporovat nebudou: "Řada těchto lidí například pracovala při ostraze významných objektů. Pamatuji se, že při výstavbě jaderné továrny Dukovany, byla ostraha staveniště a následně objektu svěřena právě StB. To nebyli žádní, kteří by pronásledovali nebo dělali něco zlého lidem, byli to normální policisté, kteří hlídali objekty při výstavbě elektrárny Dukovany," řekl šéf jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

"Myslím si, že by bylo velmi úkorné, aby se i těmto lidem zkracovali výsluhy nebo něco takového. Zásadně to nepodporujeme," dodal Kováčik.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme