Evropský soudní dvůr odmítl uznat Západní břeh Jordánu za izraelské území

Evropský soudní dvůr rozhodl, že se zboží ze Západního břehu Jordánu nedá vydávat za izraelské. Evropská unie tak vyslala do Tel Avivu další signál, že nemíní uznat oblasti obsazené v Šestidenní válce v roce 1967 za izraelské území. Ve sporu před Evropským soudním dvorem šlo přitom ne o politiku, ale o placení cla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Souzený případ se týkal německé nápojové firmy, která nakupovala ovocné sirupy od dodavatele z okupovaných území Západního břehu Jordánu. Izraelské celní orgány vybavily zboží svými doklady s tím, že spadá do zvýhodněného celního režimu podle 15 let staré dohody s Unií. Podle soudu se na ně ale preferenční clo nevztahuje a musí mít doklady vystavené Palestinskou autonomií.

Hospodářský dopad takového rozhodnutí na vzájemný obchod je podle deníku EU Observer mizivý. Má ale politický význam. Evropská unie zastává názor, že podporování izraelských osadníků na okupovaných územích podkopává blízkovýchodní mírový proces.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme