Japonsko chce vystavit Slovanskou epopej

Japonsko chce na tři měsíce vystavit všechna plátna Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Pokud zápůjčku odsouhlasí Rada hlavního města Prahy, bude to poprvé v dějinách Česka, co se cyklus obřích pláten vydá za hranice republiky. Japonci na oplátku slibují uhrazení restaurací většiny obrazů z cyklu, zaplacení dopravy a výrobu speciálních transportních beden o rozměrech až 6x8 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

O zápůjčku žádá jedna z největších kulturních institucí Japonska - NHK Promotions. "Dvacítka obrazů o slovanských dějinách by byla v roce 2012 na tři měsíce v muzeu, o kterém se říká, že je nejkrásnějším výstavním prostorem na této planetě. Už tam byla například kompletní výstava Vinciho i Gogha a určitě by to zvýšilo prestiž Muchova díla i povědomí o České republice v Japonsku", potvrdil Radiožurnálu informaci šéf Galerie hlavního města Milan Bufka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o možném zapůjčení Slovanské epopeje do Japonska

Ačkoliv by Japonci hradili restauraci Slovanské epopeje, samotnou práci by provedl český tým restaurátorů a konkrétně by se zaměřil na 12 obrazů, které opravu podle šéfa Galerie nutně potřebují. Podle neoficiálních informací by pojistná částka celého cyklu v případě zapůjčení byla až 50 milionů euro.

"Na konci příštího roku bychom ta plátna ze zámku v Moravském Krumlově srolovali a v klimatizovaných bednách bychom je letecky přemístili do centra Tokia," řekl Českému rozhlasu Bufka. Podle šéfa Galerie hlavního města tam sice budou tři měsíce vystavena, ale mimo Českou republiku budou tak půl roku kvůli transportu i aklimatizaci děl.

The National Art Center Tokyo | Foto: repro

"Jako šéf Galerie bych byl určitě rád, kdyby pak přímo z Japonska v tom roce 2012 Slovanská epopej zamířila už ne do Moravského Krumlova, ale do Prahy, kde by mohla být umístěna buď v novém pavilonu a nebo v náhradních prostorech, " dodává Bufka.

Jak dále ředitel Galerie Radiožurnálu řekl, může být Slovanská epopej dočasně nejenom ve Veletržním paláci, kde byla roku 1928 vůbec poprvé vystavena, ale například také v Jízdárně Pražského hradu. Za zajímavý považuje i nejnovější požadavek vnuka Alfonse Muchy - Johna Muchy - aby na místě někdejšího Stalinova pomníku na Letné vyrostlo nové Muchovo muzeum.

Zájem japonské NHK Promotions o Slovanskou epopej vítá i radní pro kulturu Ondřej Pecha, podle kterého však záleží na tom, jak se na celou nabídku tak prestižní společnosti bude dívat Rada města. "Máme připraveny materiály jako například smlouvy o krátkodobé zápůjčce i pojistné smlouvy a příští měsíc bych to chtěl kolegům předložit k projednání," dodává.

The National Art Center Tokyo | Foto: repro

Nadšení s vystavováním kompletní Slovanské epopeje ale nesdílí vnuk Alfonse Muchy, který dlouhodobě jedná se zástupci Prahy o tom, kde a kdy bude z Moravského Krumlova Slovanská epopej přemístěna. Zatímco Magistrát nově uvažuje o lokalitě na Vítkově, Mucha preferuje už zmíněný prostor na Letné.

Michaela Vetešková, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme