7 malých tučňáků – chov v Zoo Plzeň úspěšně pokračuje!

27. listopad 2012

Od 13. listopadu 2012 probíhá v plzeňské zoo podzimní líhnutí tučňáků Humboldtových. Zatím se vylíhlo 7 mláďat v 6 norách (6 hnízdním párům), dalších 5 vajíček čeká na vylíhnutí. Mláďata začnou vycházet ze svých doupat přibližně o Vánocích.

Myšlenkou chovat tučňáky se plzeňská zoologická zahrada začala zabývat až v polovině 90. let. Do té doby měly v ČR s těmito zajímavými ptáky úspěšné chovatelské zkušenosti pouze Zoo Praha a Zoo Liberec. Později se prakticky ve stejnou dobu přidaly zahrady ve Zlíně, Plzni a Jihlavě (ta je již nechová). Jediným druhem tučňáka (ze 17 existujících), který nyní v Česku uvidíte, je jihoamerický tučňák Humboldtův.

Chov tučňáků začal v Plzni v roce 1997, postupně byly dovezeny 2 páry z Frankfurtu, 1 pár z Prahy a později 3 samice ze Zoo Zlín.
Do srpna 2012 se v Zoo Plzeň vylíhlo ve 3 generacích 105 tučňáků, z nichž kolem 80 bylo odchováno. Nyní tu žije 32 dospělých nebo odrostlých ptáků, tučňák je zde chován v rámci Evropského záchranného programu.

L. Zach s mládětem tučňáka Humboldtova

Víte, že:

- Ke krmení tučňáků jsou používáni sledi. Každý pták jich při dvou denních krmeních zhltá 5-8, rodiče krmící mláďata i dvakrát více. To znamená pro celé hejno opatřit celkem asi 400 kg ryb na měsíc.

- Tučňáci jsou vždy nejméně čtvrthodinku před krmením pěkně nervózní, a proto je dvakrát do roka překvapí změna letního a zimního času a tím i posunutí krmení o jednu hodinu.

- Nejprve přepadnou ošetřovatele přímo u vrátek a první ryby spolykají hned u nich, poté chytají další v jezírku. Hnízdící matky obchází ošetřovatel přímo v norách.

- Na mláďátko se vždy čeká asi 40 dní po snesení vajíček.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio