Soud rozhodne o miliardovém odškodném za zničení chemičky při povodni

Ostravský soud dnes rozhodne, jestli musí Povodí Odry platit jedenáctimiliardové odškodnění za povodně z roku 1997. Správce toku čelí žalobě za škody způsobené v areálu bývalé chemičky Ostramo Vlček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně - ilustrační foto

Povodně - ilustrační foto | Foto: Archiv

Původní žalobu podala firma spjatá s touto společností. V soudní při ale nyní pokračuje tajemná kyperská společnost Retise Enterprises Limited.

Náměstek Povodí Odry Čestmír Vlček přiznává, že vůbec netuší, kdo proti nim stojí: "Co je to za společnost, kdo je jejím vlastníkem a podobně, to nám není známo."

Žalobce tvrdí, že správce toku postavil nekvalitní hráze proti záplavám. Povodí Odry si ale myslí, že za vším je spekulativní snaha o získání peněz za přírodní katastrofu. Jedenáct miliard korun přitom vysoce převyšuje majetek státního podniku.

S povodím se soudí i obce

V tuzemsku jde o první spor, kdy justice rozhodne, za může být vodohospodářská společnost zodpovědná za následky přírodní katastrofy.

Na dnešní rozhodnutí soudu čekají i v Ostravě Nové Vsi. I tady záplavy způsobily velké škody. Radnice se kvůli tomu s Povodím Odry rovněž soudí, žalobu podal bývalý starosta Oldřich Zimemrman.

"Nedělali to, co měli dělat, co jim ukládá zákon a co jim ukládá jejich povinnost jako správce toku. Hráze měly dosti velké prosedliny," podotkl Zimemrman.

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme