Výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů výrazně klesnou

Nad výnosnými slunečními elektrárnami se zatahuje. Výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů by mohly výrazně klesnout. Podle posledního návrhu sněmovního hospodářského výboru až o 25 procent. Energetický regulační úřad by mohl v budoucnu o tolik snižovat meziročně výkupní ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

Úřad může nyní meziročně hýbat s výkupními cenami za elektřinu z obnovitelných zdrojů pro nová zařízení nejvýše o pět procent. Vláda navrhla, aby mohl snižovat výkupní ceny i nad tuto hranici v případech, pokud by návratnost investice do takového zdroje byla kratší než 11 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu hospodářského výboru poslanecké sněmovny na regulaci výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů mluvil jeho člen, poslanec Oldřich Vojíř.

"Vládní úprava zavádí nový prvek do zákona a to ten, že v okamžiku, kdy by jakákoliv investice byla návratná dříve, než za jedenáct let, mohl by Energetický regulační úřad skokově provést úpravu ceny tak, aby ji vrátil do koridoru jedenácti let. Problém je ten, proč je ta hranice jedenáct let. Nikdo z předkladatelů mi neuměl odpovědět," říká člen sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř, poslanec za ODS.

Podle návrhu výboru by byl proto návrh kabinetu nahrazen tak, že by ERÚ mohl hýbat s cenami místo pěti procent až o 25 procent.

Nejdříve od příštího roku

Důvodem pro změny je podle Vojíře to, že v poslední době se velmi snížily investiční náklady na elektrárny z obnovitelných zdrojů a proto je vyšší dotovaná výkupní cena, která se promítá do ceny elektřiny pro všechny odběratele, zbytečná. Druhým důvodem je kapacita energetické soustavy, i když zde je ještě určitý prostor.

Problém je také v tom, že řada větrných a slunečních elektráren ještě není postavena, ale má povolení ke stavbě.

"Zákon bude platit nejdříve od začátku roku 2011. Neměly bychom znehodnotit investice, které již započaly," uvádí poslanec Vojíř.

S návrhem hospodářského výboru ale nesouhlasí sněmovní výbor pro životní prostředí. Ten naopak podpořil vládní návrh.

"Umožňuje nečekané poklesy investičních nákladů vyrovnat," vysvětluje člen výboru Martin Bursík ze Strany zelených. Podle něj by si v případě schválení návrhu hospodářského výboru banky více rozmýšlely úvěry na výstavbu ,zelených' elektráren všeho druhu.

Patricie Polanská, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme