Policie odhalila největší daňový podvod v dějinách Slovenska

Z největšího daňové podvodu v historii země obvinila slovenská policie 14 lidí. Machinacemi s DPH měla organizovaná skupina, vedená ženou, připravit stát v přepočtu o více než jednu miliardu korun. Pro čtyři obviněné navrhla policie vazbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Údajní zločinci se podle policie spolčili už v roce 2006. Založili desítku firem, které si měly navzájem účtovat zboží a záměrně falešně vykazovat daň z přidané hodnoty.

Obvinění, kteří většinou pocházejí z Košického kraje, podle policie nakupovali a prodávali především měď, zinek a další kovy. "Šlo vlastně o fiktivní vývoz těchto kovů, za který stát potom vracel DPH. Takový klasický způsob, který se děl před deseti lety poměrně často," uvedl ve Stalo se dnes bratislavský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská policie odhalila největší daňový podvod v historii země. Hostem Stalo se dnes byl bratislavský zpravodaj ČRo Lubomír Smatana.

Připomněl, že prvotní informaci přitom dostal daňový úřad před třemi lety z Belgie. "Je zajímavé, že to slovenští kontroloři nezjistili, že to přišlo z ciziny. Slovenští novináři spočítali, že kdyby opravdu skupina se zbožím obchodovala, tak by naplněné vagony vedly z Bratislavy až do Kyjeva," uvedl.

Vyšetřovatelé provedli dvacet domovních prohlídek a zabavených důkazů včetně počítačů bylo tolik, že policie potřebovala nákladní auto. Podrobnosti o obviněných osobách policejní prezident neupřesnil.

Martin Dorazín, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme