Reforma zdravotnictví stále rozděluje USA

Americké zdravotnictví potřebuje podle názoru prezidenta Baracka Obamy zásadní reformu. Prezident rozhodně není v tomto názoru osamocen. Spojené státy jsou jedinou vyspělou demokracií, která nemá systém všeobecné zdravotní péče, jaký známe například z evropských zemí. Prezident Obama proto uspořádal ve Washingtonu zdravotnický summit, na kterém se čtyřicítka kongresmanů z řad republikánů i demokratů před televizními kamerami přela o to, zda je Obamův reformní plán správný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

gesta při projevu

gesta při projevu | Foto: Tomáš Adamec

Republikáni na zmíněném ,zdravotnickém summitu' v noci na dnešek Obamův plán nakonec odmítli a vyzvali prezidenta, aby plán od začátku přepracoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké reformě zdravotnictví mluvil na Radiožurnálu politolog Roman Joch z Občanského institutu.

"Republikáni se rozhodli tento plán státní zdravotní péče z několika důvodů odmítnout. Tím hlavním je to, že je to nepopulární. Američané, jak ukázaly volby guvernérů v New Jersey, ve Virginii a doplňovací volby senátora v Massachusetts, se obávají, že prezident Obama utrácí příliš mnoho peněz, že vyvolal velký deficit a že to budou muset časem zaplatit," říká Roman Joch z Občanského institutu a dodává:

"Podle republikánů , kteří se vezou na tomto sentimentu proti zběsilým státním výdajům, by Obamova státní zdravotní péče znamenala buď zvýšení daní, nebo by deficit ještě více prohloubila."

Podle Jocha se nyní proti reformě, která je podporována především levicově zaměřenými voliči, staví centrističtí voliči, kteří v minulosti volili Obamu, ale nyní se přiklánění spíše k republikánům.

I chudí jsou ošetřeni

Obama a jeho demokratičtí spojenci chtějí především najít cestu, jak poskytnout zdravotní péči milionům Američanů, kteří teď žádné pojištění nemají.

"Zhruba třicet až čtyřicet miliónů Američanů nemá žádné zdravotní pojištění. V Evropě panuje často mínění, že tito lidé jsou ponecháváni v případě nouze na ulici bez pomoci. Tak tomu ale není. Zákroky, které jsou nezbytné pro zachování života jsou prováděny i tak. Dále zde existuje mnoho církevních nemocnic, které fungují na principu charity, tedy slouží zdarma všem," uvádí politolog Roman Joch.

"Obama má podle mého názoru velice malou naději na to, aby se mu podařilo reformu zdravotnictví hladce prosadit. V doplňovacích volbách totiž demokraté ztratili pohodlnou většinu a republikáni nyní mohou diskuzi o reformě prodlužovat donekonečna. Všichni nyní proto budou čekat, jak dopadnou doplňovací volby do kongresu v listopadu 2010," míní Joch.

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme