RWE od dubna zdraží plyn domácnostem o 2,9 procenta

Plyn od dubna mírně podraží. Po skončení topné sezony za něj domácnosti zaplatí víc o 2,9 procenta. Oznámila to společnost RWE Transgas s tím, že sjednotila ceníky ve všech regionech, kde zemní plyn dodává. Ke zdražení přistoupí také další z distributorů společnost EON, která plyn dodává na jihu Čech. Přesná čísla ale oznámí až v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng, Julian Spencer

RWE zdražení zdůvodňuje růstem světových cen ropy a ropných derivátů a také oslabením kurzu koruny vůči dolaru. Zdražení přichází po roce a čtvrt, za tu dobu klesla průměrná cena zemního plynu o víc než 11 procent. Důvody pro zdražení plynu na trhu ale podle energetiků jsou.

"Cena ropy se zvýšila a koruna oslabila, takže z tohoto pohledu jsou argumenty pro zvýšení ceny pro domácnosti oprávněné," řekl Radiožurnálu energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán.

Důležité je podle něj zdůraznit, že ke zdražení dojde od 1. dubna. "Protože v tom období činí spotřeba plynu pro domácnosti jen 20 procent celoročního objemu. To znamená, že zdražení tentokrát nějak výrazně domácnosti nepostihne," dodal.

Domácnost, která používá zemní plyn jen k ohřevu vody a vaření si připlatí měsíčně 16 korun. Rodina žijící v rodinném domku, která plynem i topí zaplatí víc téměř o 100 korun.

Společnost RWE také oznámila, že sjednotila ceníky ve všech regionech. Plyn tak bude stát, kromě Prahy a jihu Čech, všude stejně. Naposled firma zdražovala ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008, kdy ceny stouply v průměru o 10,4 procenta.

Cena plynu může v budoucnu klesnout

Podle odborníků se může stoupající trend ceny plynu do budoucna opět obrátit. Od příštího roku se totiž na trhu s plynem objeví dva nové vlivy.

Jak uvedl Vladimír Štěpán, jednak se zvýší konkurence, protože roste počet firem, které jsou ochotny plyn prodávat i malým odběratelům. A zároveň je možné, že se cena plynu odtrhne od ceny ropy a bude se pohybovat do určité míry nezávisle.

"To může způsobit, že tlak na zvýšení ceny plynu bude nižší, protože v současné době je na trhu s plynem v celé Evropě spíše přebytek plynu," uvedl s tím, že tyto dva vlivy můžou do určité míry vylepšit situaci odběratelů pro rok 2011 a další roky.

Martin Hromádka, Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme