Hospic do kapsy poradí, jak pečovat o umírajícího

Pracovníci domácího hospice Cesta domů mají bohaté zkušenosti s péčí o nevyléčitelně nemocné pacienty, kteří se rozhodnou odejít ze života v domácím prostředí. A na základě svých zkušeností vydávají novou publikaci s názvem ,Hospic do kapsy,' který poskytuje praktické rady, jak o umírajícího doma pečovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích

Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích | Foto: www.hospicpt.cz

"Kniha je určena především pro zdravotníky a týmy lidí, které se o umírající doma starají. Pro rodiny umírajících máme ale také samozřejmě připraveny brožury, aby věděli, jak se mají chovat ještě za života svého blízkého, ale i po jeho smrti, pro období zármutku," říká ředitelka domácího hospice Cesta domů Martina Špinková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O péči o umírající a nové publikaci 'Hospic do kapsy' mluvila na Rádiu Česko ředitelka domácího hospice Cesta domů Martina Špinková.

"Péče o umírající se za posledních patnáct let velmi změnila, i když máme stále co dohánět. Před patnácti lety vznikl první lůžkový hospic, nyní jich máme čtrnáct a je i pár mobilních hospiců. Ročně nás ale umírá sto tisíc a jen asi čtyři procenta lidí mají možnost využít péče v hospicu. Přesto se to zlepšuje a mnoho lidí se snaží o dobré umírání," dodává Špinková.

Osudu nevyléčitelně nemocných pacientů se dotkne i nový dokument, který včera schválila Česká lékařská komora. Podle tohoto dokumentu by mohl zdravotnický personál zcela ukončit intenzivní péči o nevyléčitelně nemocného člověka, pokud je v bezvědomí, jeho stav se horší a není naděje na zlepšení stavu.

Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme