Řecko čeká další utahování opasků

Řekové se už museli smířit se snížením platů nebo s pozdějším odchodem do důchodu. Teď na ně ale asi čeká další utahování opasků. Naznačují to slova, která pronesl premiér Georgios Papandreu v řeckém Parlamentu. V reakci na poslední zprávy o vývoji ekonomiky uvedl, že na pořad dne musí přijít brutální změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

Státní kasu těžce zadluženého Řecka zkoumá mise Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Experti už naznačili, že se Athénám nepodaří splnit dosavadní plán, tedy snížit schodek rozpočtu za jediný rok o čtyři procenta HDP.

Podle odhadů budou potřeba další úspory ve výši skoro pěti miliard eur, tedy asi 130 miliard korun. Řecká vláda už dříve slíbila, že pokud to bude nutné, k novým škrtům se odhodlá.

Premiér Papandreu i dnes vyzval Evropu k solidaritě. Lucemburský ministr financí Luc Frieden prohlásil, že se členové eurozóny musejí za Řeky v případě potřeby postavit.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme