Ledovec o velikosti Lucemburska se odlomil od Antarktidy

Od Antarktidy se odlomil ledovec o velikosti Lucemburska a o váze skoro miliardy tun. Stalo se to před dvěma týdny, ale teprve dnes o tom informovali vědci, podle kterých by tato událost mohla ovlivnit oceánské proudění a tím i klima na Zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

Ředitel Geologického ústavu AV ČR Václav Cílek vysvětluje, že podobně velkých ledovců je více. Význam a specifičnost tohoto ledovce je ale v tom, že se příliš nehýbe.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ledovcích mluvil v pořadu Stalo se dnes ředitel Geologického ústavu AV ČR Václav Cílek.

"Většina ledovců je hnána větrem po vyčištěném moři do teplejších šířek, kde roztají a vůbec nic nezpůsobí. Tento ledovec ale směřuje do oblasti, kde se husté slané vody noří do oceánského výměníku, což je systém oceánských proudů, který ovlivňuje klima se zpožděním několika desítek let na celé planetě," popisuje Cílek.

Pokud by podle něj tedy něco hrozilo, tak to, že dojde ke změně oceánských proudů: "Můžeme se bát toho, že se na čas zablokuje jedno z míst, kde se noří oceánská voda a že to něco způsobí se stavem oceánských proudů." Zároveň ale dodává, že jde spíše o katastrofický scénář, kterého využívají média.

Co bylo příčinou odlomení takové obrovské masy ledu ale Cílek nedokáže říci. Myslí si ale, že s globálním oteplováním to nesouvisí: "Celé to spíše souvisí se srážkami. Někde se odpaří voda, větry jí dopraví nad póly, tam to spadne v podobě sněhu, z toho sněhu se stane led a když je vody více, tak i ledovce rostou rychleji." Jak ledovec rychle roste, tak se následně více drobí.

Martin Dorazín, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme