V Rumunsku by mohlo být až 20 raket protiraketového štítu

Spojené státy a Rumunsko zahájily jednání o rozmístění raket na rumunském území v rámci protiraketového štítu. Oznámil to šéf rumunské diplomacie. Rozhovory potrvají podle jeho odhadu rok a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

O bulharském postoji se zatím více spekuluje. Navrhlo začlenit své území do protiraketového štítu ale oficiální rozhovory popírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případném rozmístění amerických raket v Rumunsku hovořil na Rádiu Česko balkánský zpravodaj ČRo Jaromír Janev

Na území Rumunska by mělo být rozmístěno až dvacet amerických antiraket SM-3. Uvedl to rumunský ministr zahraničí. Měly by být namířeny proti případné hrozbě z Íránu.

Bulharsko údajně oficiální jednání nevede, ale o rozmístění systémů protiraketového štítu má také zájem, alespoň podle dřívějšího vyjádření bulharského premiéra.

Zatímco v Rumunsku má vládní postoj širokou podporu, bulharští socialisté jsou proti účasti jejich země v protiraketovém štítu a varují, že to prý ohrozí významnou ekonomickou spolupráci s Ruskem.

Sousední Moldávie, která má k Rumunsku blízko i národnostním složením obyvatel, oznámila, že by na jejím území mohly být rozmístěny ruské rakety jako odpověď na nejnovější vývoj, což může situaci v regionu výrazně zkomplikovat.

Jaromír Janev, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme