Čína podváděla s věkem gymnastek, hrozí jí ztráta medaile z LOH v Sydney

Čína pravděpodobně přijde o medaili z LOH v Sydney, falšovala věk závodnice. Podvod odhalila Mezinárodní gymnastická federace a případem se nyní bude zabývat vedení Olympijského výboru. Podezření vyvolal i věk čínských závodnic na ‚domácích‘ hrách v Pekingu v roce 2008, kde získaly zlatou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gymnastika (ilustrační foto)

Gymnastika (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Tung Fang-siao se podle zjištění Mezinárodní gymnastické federace narodila v roce 1986, v době LOH v Sydney jí tak bylo pouhých čtrnáct let, tedy o dva roky méně, než povolují pravidla.

Podezření přetrvává i u druhé členky bronzového týmu ze Sydney, Jang Jün, důkazy v jejím případě ale nebyly dostatečné. Čínský tiskový atašé na olympiádě ve Vancouveru na výsledky šetření reagoval slovy, že jde o starou záležitost, která se stala už v roce 2000, a nyní se píše rok 2010.

Podvody s nízkým věkem závodnic v minulosti přiznaly například Rumunsko či bývalý Sovětský svaz. Severní Korea byla kvůli tomu dokonce vyřazena ze světového šampionátu v roce 1993.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme