Hydrologové předpokládají kvůli tání další vzestupy řek

V Česku stoupají hladiny některých řek. Koryta řek plní hlavně tající sníh. Povodňové stupně dopoledne platily na čtrnácti místech republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé sledují rozvodněnou řeku

lidé sledují rozvodněnou řeku | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Nejvyšší druhý stupeň, tedy pohotovost, je na Novohradce v Uhřeticích na Chrudimsku a ve Staňkově na Radbuze na Plzeňsku. Na ostatních 12 místech zatím platí první stupeň.

Hydrologové ale přepokládají, že některé vodní toky se ještě zvýší, řekl Radiožurnálu Michal Riglevič z Českého hydrometeorologického ústavu.

"Vzhledem k vysokým teplotám vzduchu očekáváme další tání sněhu a s tím související vzestupy na vodních tocích. Ojediněle nelze vyloučit dosažení dalších prvních stupňů povodňové aktivity, na Radbuze, Úhlavě a Klabavě dokonce druhý stupeň," upřesnil.

Podle předpovědi počasí dnes bude v Česku polojasno až oblačno, na horách ojediněle přeháňky, ve výšce nad 800 metrů sněhové. V neděli má být oblačno až zataženo a na většině území občas zaprší.

Záplavám většího rozsahu by mohlo v příštím týdnu zabránit výrazné ochlazení. Teploty mají spadnout v noci až na minus osm stupňů Celsia a přes den vystoupí maximálně na nulu. Koncem týdne se k dešťovým srážkám přidají i sněhové.

Martin Hromádka, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme