Tsunami se prohnalo Pacifikem bez ničivých následků

Tsunami vyvolané silným zemětřesením v Chile už dorazilo k protilehlým břehům Tichého oceánu, výraznější škody ale nenapáchalo. Japonsko i Rusko oproti předpokladům zaznamenaly vlny o výšce jen několika desítek centimetrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlna tsunami u břehů Francouzské Polynésie

Vlna tsunami u břehů Francouzské Polynésie | Foto: AFP

Vlna se rychlostí proudového letadla přehnala přes čtvrtinu světa, ale i když třeba na chilském souostroví Juan Fernandéz způsobila značné škody, naštěstí nezopakovala zkázu, jakou svět zažil při tsunami v Asii v roce 2004.

Japonsko i Rusko dopoledne jako poslední z celkem 53 států odvolaly varování, které původně počítalo s mnohametrovými vlnami. Japonské úřady kvůli tomu z východního pobřeží předem evakuovaly na čtvrt milionu domácností.

Nejvyšší dosažitelný údaj z prefektury Iwate hlásil výšku vlny 145 centimetrů, nikde ale nevznikla škoda. Na jiných místech Japonska byla vlna jen deseticentimetrová. Na ruském poloostrově Kamčatka zaznamenali maximálně 80 centimetrů vysokou vlnu.

Japonci mají stále ještě v paměti katastrofu z roku 1960, kdy zemětřesení v Chile vyvolalo vlnu až 25 metrů vysokou, která tehdy zabila stovky lidí. Lidé umírali i na Havaji a Filipínách.

V Chile přibývá mrtvých

V Chile zasáhlo tsunami především oblast Concepciónu, ale údajně tam nikoho nezabilo. Ve městě Talcahuano moře vniklo do ulic. Právě u chilských břehů dosáhly přílivové vlny největší výšky, ačkoliv obvykle bývají nejničivější daleko od epicentra.

Chilské úřady už po sobotním zemětřesení napočítaly přes 300 mrtvých a bilance obětí pravděpodobně ještě poroste. Největší otřesy za posledních 50 let o síle 8,8 stupňů Richterovy škály poškodily celkem 1,5 milionu domů, postižených lidí jsou dva miliony.

Jen v metropoli Santiagu se zhroutilo několik budov a mostů, škody hlásí i tamní mezinárodní letiště, které bude nejméně dva dny zavřené. Vůbec nejblíže epicentru se ocitlo další velké chilské město Cocepción. Tam zůstává pod troskami domů uvezněná asi stovka lidí.

Odstupující prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila v zemi stav nouze, zároveň ale vyzvala veřejnost ke klidu. Obyvatele navíc dál straší následné otřesy. Jejich intenzita dosahuje v průměru kolem šesti stupňů Richterovy škály.

Přestože svět už nabídl pomoc v řádu milionů dolarů, chilský ministr zahraničí nechce nic uspěchat a prozatím ji odmítl. Podle něj bude lepší počkat na přesné zhodnocení situace a stanovit si priority. Uspěchanou a chaotickou pomoc považuje za plýtvání materiálu, lidské práce i dobré vůle.

Martin Hromádka, Ondřej Bouda, Jana Vrubelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme