Islámští teroristé napadli na jihu Filipín neozbrojené vesničany

Jih Filipín zažil krvavý útok islámských extrémistů. Při přepadení vesnice na jihu země zahynulo nejméně 11 lidí, dalších deset osob utrpělo zranění. Jde o největší akci povstalců ze skupiny Abú Sayafa proti civilistům od roku 2001.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipínský ostrov Basilan

Filipínský ostrov Basilan | Foto: Robert Mikoláš

Na 70 členů skupiny Abú Sayafa podporovaných ozbrojenci z Islámské fronty osvobození Mórů zaútočilo na obec Tibugan na ostrově Basilan.

Střelbu na vesničany zahájili ještě v době, kdy všichni spali. Na místě zůstalo nejméně jedenáct mrtvých, mezi nimi i čtyři děti. Separatisté také některé z domů zapálili.

Podle vyšetřovatelů může jít o odvetu za poslední akce bezpečnostních sil, při nichž byli zadrženi nebo zabiti velitelé této teroristické organizace snažící se o vytvoření islámského kalifátu.

K útoku islamistů také došlo den poté, co filipínské jednotky osvobodily dva Číňany unesené vloni v listopadu. Organizace napojená na Al-Káidu je nechvalně proslulá hlavně únosy a popravami Filipínců i cizinců.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme