Radovan Karadžič se má začít hájit před haagským tribunálem

Po čtyřměsíčním odkladu má před haagským tribunálem začít hlavní líčení s někdejším bosenskosrbským prezidentem. Radovan Karadžič čelí obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování válečných pravidel. Měl se jich dopustit za války v Bosně v první polovině 90. let. Před spravedlností se třináct let skrýval. Srbská policie ho dopadla předloni v Bělehradě, kde žil pod cizím jménem a vydával se za léčitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Karadžič

Radovan Karadžič | Foto: ICTY

Žalobce klade Karadžičovi za vinu, že jako prezident Republiky Srbské v Bosně schválil a podporoval vraždy, vyhánění a zastrašování civilistů. Má být zodpovědný i za povraždění osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v roce 1995.

Radovan Karadžič zahájení svého procesu loni v říjnu bojkotoval. Tvrdil, že neměl dost času na přípravu obhajoby. Hájit se chce sám. Soud proto jednání o čtyři měsíce odročil a přidělil mu britského advokáta. Ten má Karadžiče zastupovat, pokud by se opět nechtěl k soudu dostavit.

Dnes by ale měl přednést své stanovisko k žalobě Karadžič osobně. Tvrdí, že je zcela nevinný. Pokud ale soud zjistí opak, hrozí mu až doživotní vězení.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme