Bohaté evropské státy Řecku nejspíš pomohou

Zadlužené Řecko se zřejmě dočká evropské pomoci. Tu společně připravují Německo a Francie a mohla by dosáhnout výše až 30 miliard euro. Informuje o tom list Wall Street Journal s tím, že by zmíněné země měly prostřednictvím státem vlastněných bank a stejně tak i soukromých ústavů, na jejichž chod má vláda vliv, nakoupit řecké dluhopisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Jak někteří experti doplňují, tento krok může být podmíněn tím, že Řekové přistoupí na další škrty výdajů ze státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční pomoci Řecku mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky trhy s evropskou pomocí Řecku počítaly a nijak výrazně je to neovlivnilo: "Euro, evropské akcie a dluhopisy na toto zareagují mírně pozitivně. Mírně proto, že na trhu panuje všeobecný názor, že Řecku nakonec bude pomoženo. Reakce by byla mnohem razantnější, kdyby se začalo spekulovat, že Řecku pomoženo nebude."

Jedlička si zároveň myslí, že v tomto případě už nejde o spekulaci a že Německo a Francie skutečně plánují nákup řeckých dluhopisů: "Když se nad tím racionálně zamyslím tak Řecku, Francii a tvrdému jádru Evropské unie nic jiného nezbývá. Oni stojí před dvěma řešeními. Jedno je přitom špatné a druhé ještě horší."

"To špatné je, že Řecko budou tahat z bryndy a ostatním státům vzkážou, že pokud mají v nepořádku veřejné finance, nemusíte nic dělat a oni to za ně nakonec zaplatí. Horším řešením by bylo, že by eurozóna přestala existovat v současné podobě, kdyby jeden stát zkrachoval."

Analytik České spořitelny ale upozorňuje na to, že peníze, které Řecku evropské státy poskytnou, jim vystačí jen na pár měsíců: "Řekové musejí do konce května vydat státní obligace za 30 miliard eur. To pokryje jejich akutní potřebu na následující dva tři měsíce. Řecku to tedy jeho problémy nevyřešilo, ale dodalo by mu to čas na realizaci úsporných plánů do budoucna."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme