Karadžič možná bude nadále zdržovat soudní proces

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič v těchto chvílích zahajuje své vystoupení před Mezinárodním trestním soudem pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Karadžič na podzim soud bojkotoval a pak žádal o odklad procesu, protože se necítil být dostatečně připraven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do věznice Scheveningen

Vstup do věznice Scheveningen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Karadžič by měl dnes nastínit strategii své obhajoby. I když bývalý prezident Republiky Srbské kategoricky odmítal obhájce, soud mu ho nakonec nuceně přidělil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Martin Ježek hovořil o procesu s Karadžičem.

Karadžič se ale rozhodl, že s obhájcem nebude ani komunikovat, ani spolupracovat. V současné době se nedá vyloučit ani další zdržování procesu ze strany Karadžiče. Ten o to formálně ještě nepožádal, ale už prohlásil, že by bylo potřeba, aby měl víc na času na přípravu.

Žalobce klade Karadžičovi za vinu, že jako prezident Republiky Srbské v Bosně schválil a podporoval vraždy, vyhánění a zastrašování civilistů. Má být zodpovědný i za povraždění osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v roce 1995.

Václav Sochor, Alice Kottová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme