Karadžič se začal obhajovat před haagským tribunálem

Po čtyřměsíčním odkladu stanul před haagským trestním tribunálem Radovan Karadžič. Bývalý bosenskosrbský prezident zahájil svou obhajobu proti žalobě, která ho viní z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování válečných pravidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Karadžič u soudu v Haagu.

Radovan Karadžič u soudu v Haagu. | Zdroj: ČTK

Měl se podílet na vraždách a vyhánění nesrbského obyvatelstva z Bosny za války v první polovině devadesátých let. Začátek svého procesu loni v říjnu bojkotoval. Tvrdil, že neměl dost času na přípravu obhajoby. Dnes do soudní síně přišel a začal se hájit.

"Nebudu se hájit tvrzením, že jsem neměl odpovědnost, když jsem vykonával nějakou funkci. Ani ji nebudu svalovat na někoho jiného. Budu bránit náš národ a jeho věc, která je spravedlivá a svatá," zahájil svou obhajobu Radovan Karadžič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proces s Karadžičem sleduje zpravodaj Pavel Novák.

Jeho další projev pak byl pohledem do historie. Z rozdmýchání občanské války obvinil extremistické jádro muslimské politické reprezentace v Bosně. Podle něj Srbové při vytlačování Chorvatů a Muslimů chránili své území, což není zločin.

"Srbové nikdy neměli v plánu vyhnat Muslimy z Republiky Srbské v Bosně," uvedl Karadžič. Chce také například dokázat, že některé zločiny, které se připisují bosenskosrbské armádě jsou smyšlené. Příbuzní válečných obětí věří, že soud ale zjistí, kde je pravda.

Žaloba má také svoje důkazy. Skutečnosti, které se nedají zpochybnit. "Když bude soud chtít, dozví se pravdu a on bude odsouzen na doživotí," říká Kada Hotičová ze Srebrenice.

Poradci Radovana Karadžiče z jeho týmu obhajoby uvedli, že po úvodních dvou dnech úvodní řeči požádá o další odročení procesu do června.

Pavel Novák, Jaromír Janev, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme