Čína opět zakázala známému protirežimnímu spisovateli návštěvu Německa

Čínsko-německé vztahy procházející další zatěžkávací zkouškou. Čínské úřady stejně jako loni zakázaly návštěvu Německa známému spisovateli Liao I-Wuovi. Tentokrát ho policisté na poslední chvíli odvedli z letadla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Liao I-Wuse v Německu proslavil svou knihou ,Slečna Haló a selský císař.' Ta je v Číně zakázaná a svému autorovi přinesla řadu problémů podobně jako báseň Masakr, kterou literát po krveprolití na náměstí Nebeského klidu veřejně přednesl.

Čínské úřady Liaovi znemožnily účast už na loňském frankfurtském veletrhu, což vyvolalo značnou pozornost. Tentokrát na poslední chvíli zmařily jeho účast na literárním festivalu v Kolíně nad Rýnem.

Ač měl spisovatel v pořádku pas i německé vízum, policie ho vyvedla z letadla a uvalila na něj domácí vězení. Liao v telefonickém rozhovoru pro agenturu DPA uvedl, že se mu v cestě do Německa snažil neúspěšně pomoct i úřad kancléřky Angely Merkelové.

Jiří Hošek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme