Zemní vosy chrání své potomky antibiotiky

Kombinaci antibiotik jako profylaktické opatření proti patogenním mikroorganismům neznají jen lidé. Už před miliony let na tento princip přišly zemní vosičky květolibové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antibiotika na povrchu kukly květoliba (vizualizace pomocí hmotnostní spektrometrie)

Antibiotika na povrchu kukly květoliba (vizualizace pomocí hmotnostní spektrometrie) | Foto: Max Planck Institute for Chemical Ecology, Johannes Kroiss, Martin Kaltenpoth

Druhy hmyzu, které tráví velkou část života v podzemí, jsou zvláště ohrožené bakteriálními infekcemi. Výjimkou nejsou ani květolibové (Philanthus), kteří si staví hnízda v zemi. Na rozdíl od mnoha jiných druhů blanokřídlého hmyzu květolibové neživí své larvy pylem a nektarem, ale loví pro ně hmyz. Teplé a vlhké prostředí hnízd s vysokou koncentrací organického materiálu představuje pro bakteriální a houbové patogeny přímo ideální podmínky. Otázkou bylo, jak před nimi květolibové chrání zásoby potravy i své potomky.

Biologové z Institutu Maxe Plancka zjistili, že květolibové našli velmi elegantní řešení - žijí v symbióze s bakteriemi rodu Streptomyces, které produkují "koktejl" devíti různých antibiotik. Samičky květolibů tyto bakterie nosí na svých tykadlech a lepí je na povrch nakladených vajíček. Larva tak hned po vylíhnutí získá bakteriální strážce, které si s sebou ponese i do stádia kukly. Vědci teď s pomocí hmotnostní spektrometrie poprvé dokázali antibiotika zviditelnit přímo na živých kuklách. Zjistili, že prakticky celý kokon pokrývá ochranný plášť z antibiotik, který jej během několikaměsíční přeměny larvy v dospělého květoliba chrání proti širokému spektru bakteriálních i houbových patogenů.

Zdroj: Max Planck Institute for Chemical Ecology, Nature Chemical Biology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme