Léky proti bolesti mohou ohrozit sluch

Užívání volně dostupných analgetik nemusí být tak docela bez rizika. Nová studie ukazuje, že lidem, kteří tyto léky pravidelně užívají, hrozí zvýšené riziko ohluchnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Jason Rogers, CC BY 2.0

Ohluchnutí je u člověka ze všech smyslových poruch nejčastější. Postupná ztráta sluchu přitom nepostihuje pouze starší lidi - u jedné třetiny lidí se její první známky objevují už mezi 40. a 49. rokem života. I mírná porucha sluchu, která se projevuje neschopností porozumět řeči v okolním šumu, podle lékařů mnohdy stačí na to, aby se snížila kvalita života a člověk se ocitl v sociální izolaci.

Na ztrátě sluchu se nejvíce podílí věk a hluk, ale výzkumníci z Harvardské univerzity hledali i další faktory a podívali se na vliv léků proti bolesti, mezi které patří aspirin, ibuprofen nebo paracetamol (acetaminofen). Aspirin má ototoxické účinky, které poškozují vláskové buňky ve vnitřním uchu, a vědci předpokládali, že podobně mohou působit i další analgetika. Celých 18 let sledovali skupinu 26 000 mužů, u kterých každé dva roky vyšetřovali sluch a dotazovali se na užívání léků proti bolesti.

Výsledky studie ukázaly, že pravidelné užívání aspirinu i dalších analgetik riziko ohluchnutí významně zvyšuje, a to zvláště u mladších lidí. Například u pravidelných uživatelů paracetamolu, kteří jsou mladší 50 let, je riziko ohluchnutí o 99 % procent vyšší než u mužů stejného věku, kteří lék polykají jen nárazově. Ve věku nad 50 let je riziko vyšší o 38 % a u šedesátníků představuje rozdíl už jen 16 %. Jak se tedy zdá, čím je člověk mladší, tím větší pozor by si měl dát na to, kolik analgetik užívá.

Zdroj: American Journal of Medicine

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme