Návrh odborářů by mohl narazit v Senátu

Pokud neprojde změna zdanění zaměstnaneckých výhod, odboráři jsou připraveni uspořádat sérii stávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Demonstrace na Staroměstském náměstí | Foto: Jan Rosenauer

Po nátlaku odborářům v minulém týdnu ustoupil premiér Jan Fischer se svým týmem - vláda změnu zdanění benefitů schválila. Teď jsou na řadě poslanci. Zdá se, že většina vyjde odborářům v ústrety.

A o co přesně odborářům jde? O režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna se zaměstnanecké benefity mají danit vyšší daní z přidané hodnoty, která se vypočítává z běžné tržní ceny, a nikoliv z ceny zvýhodněné, jako to bylo dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávka odborářů očima politického komentátora ČRo Petra Nováčka.

Co by případná změna přinesla popsal pro Rádio Česko předseda odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

"Zaměstnavatel by musel začít platit DPH těchto nepeněžních plnění. To by nečinil nebo by musel přenést tíhu té zodpovědnosti na zaměstnance. Další možností by bylo úplné zrušení takových výhod. Spoustu takových věcí je dojednaných v kolektivních smlouvách a nové ustanovení by se s tímto faktem mohlo dostat do přímého rozporu. I to je důvod, proč zaměstnavatelé podpořili požadavek odborářů, aby se toto v zákoně o DPH změnilo," řekl Pejša.

Nejaktivněji v současnosti vystupují dopravní odbory. Mají prý ale podporu všech odborových svazů napříč odvětvími. Přesto nejsou s to vyčíslit, o kolik by odboráři při zrušení dosavadních výhod přišli.

Pejša: Nátlak by mohl být úspěšný

Pejša, který si je ale společně se svými kolegy jistý, že jejich nátlak na politiky bude úspěšný.

"Domnívám se, že Poslanecká sněmovna do úterý nebo ve středu, protože už tři poslanecké kluby to pochopily. Konkrétně pak ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Ostatní by se k tomu měli postavit racionálně a ekonomicky zhodnotit výhody a nevýhody avizovaného návrhu," uvedl Pejša pro Rádio Česko.

Podle politického komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka je ale úspěch odborářů nejistý. "Pravděpodobně se jim nepodaří přesvědčit ODS pro návrh. Pro občanské demokraty je to prestižní záležitost. Nicméně v rámci PS návrh zřejmě projde, ale v senátu ODS pravděpodobně zmiňovanou akci zastaví," myslí si Nováček.

Ondřej Černý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme