Francie se vzpamatovává z řádění vichřice a počítá škody

Francie hlásí zatím padesát obětí na životech, které si vyžádala vichřice o uplynulém víkendu. V akci je na 9000 hasičů a další záchranářské týmy. Stále váznou dodávky elektřiny; měly by být obnoveny z 80 procent do úterního večera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouře Xynthia.

Následky bouře Xynthia. | Foto: AFP

Vláda označila situaci za národní katastrofu a uvolní na první pomoc pro lidi postižené živelní pohromou 3 miliony eur. Další peníze může dostat z Fondu solidarity EU.

Zejména v departementech Charente-Maritime a Vendée jsou zničené silnice, voda protrhla hráze a v některých městech zaplavila celé čtvrti. Mnoho lidí je bez střechy nad hlavou, úřady jim poskytly nouzová přístřeší, další odjeli k příbuzným.

Prezident Sarkozy dnes některé oblasti navštívil. Zastavil se také ve městě La Rochelle, kde živel napáchal mnoho škod. Prohlásil, že je nutné vysvětlit vše, co souvisí s touto nepochopitelnou tragédií. Zjistit, jak je možné, že ve Francii v 21. století mohou být takhle rodiny překvapeny ve spánku a utopit se ve vlastním domě.

Pomoc chovatelům ústřic

Prezident přislíbil také speciální pomoc chovatelům ústřic. Řada z nich přišla téměř o všechno včetně lodí. Vysoká vlna spláchla desítky ústřicových farem, zejména v zálivech Atlantického oceánu.

V Charente Martime je 1200 chovatelů ústřic, kteří zajišťují 43 procent produkce z celé Francie. Některé prefektury vydaly dokonce i zákaz rybolovu v pobřežních vodách. Přerušení dodávek elektrické energie totiž vyřadilo z provozu i řadu čistíren odpadních vod. Do moře se tak dostalo velké množství nečistot.

I proto francouzský ministr zemědělství vyzval tamní prefekty, aby co nejdříve sečetly škody. Pak bude vláda připravena poskytnout prostředky z Národního fondu boje proti kalamitám v zemědělství.

Nicolas Sarkozy pochválil francouzskou meteorologickou službu, bez níž by podle prezidenta byl rozsah katastrofy mnohem větší. Francouzští meteorologové včas varovali před touto mimořádnou bouří, která o víkendu přešla z Portugalska, části Španělska a nejvíc zasáhla Francii. Škody napáchala také v Německu.

Igor Maňour, Jan Pokorný, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme