Vyučování ve školách bude možná na Slovensku začínat hymnou

O zákonu na podporu vlastenectví dnes rozhodnou poslanci slovenského parlamentu. Norma například nařizuje zahajovat školní vyučování zpěvem hymny nebo nutí státní úředníky skládat slib věrnosti. Takzvaný vlastenecký zákon navrhla Slovenská národní strana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Slovenské národní strany Ján Slota

Předseda Slovenské národní strany Ján Slota | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Původně měli skládat slib věrnosti i mladí lidé při přebírání občanského průkazu. Tento paragraf však museli navrhovatelé stáhnout, aby získali podporu koaličních poslanců nejsilnější vládní strany SMER.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlasování slovenských poslanců bude sledovat zpravodaj Lubomír Smatana

Proti zákonu je důrazně opozice, která ho považuje pouze za předvolební trik a mnozí rovnou hovoří o nesmyslu. Zákon ale má šanci na úspěch, na únorové schůzi chyběl ke chválení jediný hlas.

Mohl to být i hlas předsedy Slovenské národní strany Jána Sloty, který při hlasování chyběl. Ján Slota patří spolu s Vladimírem Mečiarem mezi největší absentéry ve slovenském parlamentu. Na hlasování nepřišel ani tentokrát, i když zákon sám navrhoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu vlasteneckého zákona na Slovensku mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Lubomír Smatana.

Podle zákona by měly ve třídách viset kromě obrázku prezidenta i státní znak, vlajka, text hymny a preambule Ústavy.

Zákon jistě nepodpoří opoziční poslankyně Magda Vášáryová. Podle ní se vlastenectví projevuje především tím, že člověk platí daně ve své vlasti. Tohle leží na srdci i proslulému aktivistovi Hlinovi, který dnes bude před parlamentem demonstrovat a přižene ze své salaše i stádo ovcí.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme