Bílý dům připravuje výrazné škrty jaderného arzenálu

Podle věrohodných zpráv z Bílého domu prezident Barack Obama dostojí slibu, který veřejně vyslovil před rokem během své návštěvy Prahy: Spojené státy budou aktivně usilovat o razantní snížení globální jaderné hrozby i arzenálu a nebudou vyvíjet nové jaderné zbraně.Prezident Obama patrně zveřejní konkrétní rozhodnutí na jaderném summitu ve Washingtonu v polovině dubna. Včera jednal o nukleární strategii s ministrem obrany Gatesem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu pod sněhem

Bílý dům ve Washingtonu pod sněhem | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Spojené státy sníží počet jaderných hlavic v řádu tisíců. Uvádí to s odvoláním na vládní zdroje list New York Times. Nyní se dokončuje dokument o jaderné strategii prezidenta Obamy, který podle všeho prokáže, že chce naplnit vizi bezjaderného světa, se kterou vystoupil skoro před rokem v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americkém plánu jaderného odzbrojování mluvil na Rádiu Česko vojenský expert a bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

Amerika bude chtít jít podle všech náznaků příkladem, ale nezajde tak daleko, aby se zavázala, že nikdy nezaútočí jako první. I tak prezident Obama čelí rozhořčené kritice ze strany konzervativců, podle kterých jsou jeho plány naivní a oslabují zbytečně Ameriku.

Podle některých kritických hlasů je strategie snižování počtu jaderných hlavic nebezpečná vzhledem k narůstající nukleární hrozbě ze strany například Severní Koreje nebo Íránu. Jiné hlasy zase tvrdí, že Spojené státy mají atomových zbraní tolik, že by mohly mnohokrát zničit celou Zemi a že je proto takhle početný arzenál úplně zbytečný.

"Já si myslím, že jaderný arzenál USA je tak rozsáhlý, že Severní Korea ani Írán proti takovému jadernému arzenálu nejsou zásadní hrozbou. Jen na údržbě této nadbytečné jaderné výzbroje by Spojené státy mohly ušetřit stovky miliónů dolarů," říká vojenský expert a bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

Spekuluje se také o možnosti úplného stažení amerických jaderných zbraní z Evropy, kde jsou dosud rozmístěny například v Německu, Itálii, Belgii nebo Turecku.

"Nemělo by to znamenat žádné vážnější ohrožení. Zastánci amerických jaderných zbraní v Evropě říkají, že jsou jakousi protiváhou Rusku. Rusko ale není nepřítelem a hlavní hrozbou. Na druhou stranu stažení amerických jaderných zbraní z Evropy by znamenalo posílení sebevědomí Ruska a potvrzení toho, že jejich válečná a násilnická rétorika nese výsledky. Nebezpečí je tedy spíše politické," dodává Šedivý.

Vít Pohanka, Václav Sochor, Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme