Poslanci rozhodují o změně zdanění zaměstnaneckých benefitů

Ani dva dny před plánovanou stávkou odborů zatím není jasné, jestli se doprava ve čtvrtek v Česku skutečně zastaví. Odboráři čekají na výsledky jednání s představiteli ODS a na hlasovaní ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Pokud dopravní odbory odvolají čtvrteční stávku, podpoří lidovci v parlamentu změnu zdaňování zaměstnaneckých benefitů. O vládním návrhu novely zákona o dani z přidané hodnoty by poslanci měli rozhodovat odpoledne. Plnou podporu už mu přislíbili sociální demokraté a komunisté.

Lidovci po schůzce s odboráři podmínili své hlasy potřebné pro případné přehlasování veta Senátu nebo prezidenta, právě zrušením stávky. "Vyzvali jsme odbory, aby zrušily stávku. Za tohoto předpokladu KDU-ČSL podpoří vládní návrh zákona o změně DPH. Budeme nadále ve spojení s odbory, které nás budou informovat o svém dalším postupu," oznámila Šojdrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanoviska poslaneckých klubů před začátkem schůze shrnula ve Světě o druhé Rádia Česko Milada Richterová

Žádný posun naopak nepřineslo jednání odborářů s představiteli ODS o zaměstnaneckých benefitech . Občanští demokraté dál trvají na tom, že se zástupci odborů budou jednat pouze v případě, že odvolají stávku. Ti to ale odmítají. Místopředseda strany Petr Nečas považuje stávku za zpolitizovanou a postoj odborů je podle něj vydíráním.

Odbory zřejmě neustoupí

Podle šéfa odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši ale odboráři na podmínku ODS nepřistoupí. Občanští demokraté podle něj věděli o problému s benefity - stejně tak jako o hrozbě stávky - dlouho dopředu: "Jednání probíhaly od počátku ledna a my jsme se do té situace dostali až 23. února. A teprve v této chvíli, kdy vlády podala návrh vlastního zákona s jednáním v legislativní nouzi, tak se situace pohnula."

Po odpoledním jednání sněmovny se odboráři sejdou s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Poté veškeré dění probere koalice odborů a případně upřesní podobu stávky.

Milan Kopp, Milada Richterová, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme