Na malé dinosaury číhali hadi

Před 67 miliony let se na území dnešního západoindického státu Gudžarát odehrálo malé drama: k hnízdu býložravých dinosaurů se připlazil velký had a bez okolků začal lovit čerstvě vylíhlá mláďata.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Had, který dorůstal do délky 3,5 m, dostal jméno Sanajeh indicus

Had, který dorůstal do délky 3,5 m, dostal jméno Sanajeh indicus | Foto: Public Library of Science (PLoS)

Důkaz objevili paleontologové z Michiganské univerzity, kteří našli fosilizovanou kostru primitivního hada hned vedle zbytků hnízda. Jde o první známý důkaz o stravovacích zvycích primitivních hadů a zároveň vzácný doklad toho, že dinosauři se stávali i kořistí nedinosauřích druhů predátorů. Had, který dorůstal do délky 3,5 m, dostal jméno Sanajeh indicus. Pravděpodobně žil v blízkosti hnízda, a když se mláďata začala líhnout, zaslechl snadnou kořist.

Během krmení ale oblast zřejmě zasáhla bouře, která z nedalekého kopce smetla velké množství sedimentu. Had i jeho kořist pak zahynuli pod závalem. Mláďata, která se měla stát kořistí hada, byla asi 0,5 metru dlouhá a patřila ke druhu býložravých sauropodů titanosaurů, kteří v dospělosti vážili až 100 tun. V době závalu bylo hnízdo zřejmě nehlídané, protože v blízkosti nálezu žádné kosti dospělých titanosaurů nebyly objeveny.

Zdroj: University of Toronto, PLoS Biology, NewScientist

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme