Argentina požádala USA o pomoc s jednáním o Falklandech

Argentina požádala Spojené státy o pomoc při řešení sporu s Velkou Británií ohledně Falklandských ostrovů, o něž před 25 lety oba státy vedly válku. Británie chce na ostrovech v Atlantickém oceánu provádět ropný průzkum, Argentina se nároků na ostrovy, kterým Británie vládne, nechce vzdát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující veteráni války o Falklandy

Protestující veteráni války o Falklandy | Foto: AFP

Americká ministryně Hillary Clintonová uvedla, že USA podpoří hovory obou zemí, neřekla však, jakou roli by v nich mohly Spojené státy hrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O britsko-argentinském sporu o Falklandské ostrovy hovořil spolupracovník Rádia Česko Ivan Kytka

Jenže Británie, blízký spojenec Washingtonu, se ke zprostředkování hovorů staví záporně.

Britové ještě před začátkem pokusné těžby opakovaně zdůraznili, že Falklandské ostrovy a jejich výsostné vody považují za své suverénní území a nehodlají jednat o argentinských nárocích.

Tuto linii drží britská diplomacie i v těchto dnech a nic se na ní nemění. Pokud by totiž Britové začali o Falklandských ostrovech jednat, otevřeli by tím pomyslnou Pandořinu skříňku i o dalších "závislých" územích.

Oficiální reakce na iniciativu USA z britské strany zatím nezazněla. Rozhorlené komentáře ale přináší tamní tisk. Například komentátor Daily Telegraph označil příslib Hillary Clintonové za skandální důkaz toho, že americká diplomacie výrazně mění své priority.

Ve sporu jde o ropu i suverenitu

Média uvádějí že, v tomto sporu jde hlavně o ropu. Když se naposledy dělaly průzkumy těžiště kolem Falklandských ostrovů v roce 1998, stál barel ropy 10 dolarů. Dnes dosahuje cena až osminásobku. To, co tehdy vypadalo jako nevýhodná těžba, se teď jeví zcela jinak a není tajemstvím, že britské ropné společnosti by příjmy z takových nalezišť potřebovaly.

Spor se však týká také suverenity Falklandských ostrovů. Britové mají za to, že podle územního nároku, který vznikl už v roce 1833, a podle toho, že ostrovy dnes obývají především občané britského původu, mají morální nárok, aby Falklandy v jakémkoliv konfliktu bránili.

Argentina má podporu latinskoamerických zemí

Britským diplomatů neušlo, že Argentina vede účinnou diplomatickou ofenzivu na svém kontinentu. Minulý týden se také argentinská vláda pokusila zařadit jednání o Falklandských ostrovech na pořad schůze Organizace spojených národů.

Britové tyto aktivity sledují s obavami, protože na rozdíl od situace před 28 lety, kdy si profašistický argentinský režim počínal sólově a velice neurvale, teď se Argentina snaží před případným jednáním s Británií získat širokou podporu latinskoamerických zemí.

Veškeré lodi mířící na Falklandy z argentinských vod musí žádat o zvláštní povolení. Podle prvních analýz, které se objevují v britském tisku, to může mírně prodražit náklady s dovozem zařízení potřebného k těžbě a přinést časovou ztrátu v harmonogramu těžebních prací. Nikdo to ale v Británii nepovažuje za zásadní překážku, která by měla zkomplikovat možnost těžby a jejího vyhodnocení.

Martin Hromádka, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme