Někteří členové NATO požadují stažení jaderných zbraní USA z Evropy

Spojené státy budou aktivně usilovat o razantní snížení globální jaderné hrozby i arzenálu a nebudou vyvíjet nové jaderné zbraně. Prezident USA Barack Obama podle zpráv z Bílého domu trvá na tomto svém slibu, což vyvolává napětí jak v administrativě, tak například v Pentagonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbrojíři manipulují s raketami

Zbrojíři manipulují s raketami | Foto: FAS

Téma se znovu dostalo do popředí před summitem o jaderné bezpečnosti, který proběhne příští měsíc. Včera Obama o svém plánu jednal s ministrem obrany Robertem Gatesem.

Jenže debata o amerických jaderných zbraních a jejich rozmístění může dostat nečekaný směr. Podle německého listu Der Spiegel pět evropských zemí - Německo, Nizozemsko, Belgie, Norsko a Lucembursko - požaduje, aby Spojené státy stáhly své jaderné zbraně z Evropy. Chtějí, aby se tímto návrhem zabývalo NATO na svém dubnovém summitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořil na Rádiu Česko odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha

Jak na Rádiu Česko připomněl odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha, sami Američané se v posledních dnech několikrát nechali slyšet, že o stažení svých jaderných zbraní z Evropy uvažují, v zájmu větší celosvětové bezpečnosti.

Iniciativu pěti evropských států v čele s Německem ale tvrdě kritizoval někdejší generální tajemník NATO George Robertson. Německo obvinil z toho, že svým návrhem otevírá velmi nebezpečnou Pandořinu skříňku.

Michael Romancov se ale nedomnívá, že by možné spory mezi jednotlivými členskými zeměmi NATO o americkou jadernou přítomnost na evropském kontinentu mohly přerůst ve vážnější názorový konflikt, který by ohrozil akceschopnost Aliance.

"NATO je na takovéhle situace zvyklé, protože k těm zásadním debatám na úrovni Severoatlantické aliance docházelo už v předchozích dobách. To znamená NATO tím, že to je společenství demokratických zemí, tak je v tomto ohledu schopné ustát i značné politické napětí, velmi vyostřené debaty, což je jeho výhoda," upozornil Romancov.

Marika Táborská, Ondřej Černý, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme