Slovenští poslanci schválili zákon na podporu vlastenectví

Žáci ve slovenských školách budou od 1. dubna před vyučováním povinně poslouchat státní hymnu. Parlament schválil návrh takzvaného vlasteneckého zákona, který předložila slovenská Národní strana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

Státní hymna se bude ozývat nejenom ve školách, ale i před každým zasedáním vlády, parlamentu, před jednáním zastupitelstev v každém městě a na každé vesnici. Hymnu musí povinně hrát veřejnoprávní Slovenský rozhlas a Slovenská televize.

Norma zároveň nařizuje, aby ve školách a některých úřadech visely kromě obrazu prezidenta i text hymny, státní znak a preambule ústavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grigorij Mesežnikov, prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky, v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Proti hlasovali pouze tři poslanci, mezi nimi křesťanský demokrat František Mikloško, který zákon označil za katastrofu a řekl, že se stydí za ostatní opoziční poslance, kteří se hlasování jenom zdrželi.

Grigorij Mesežnikov, prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky, zákon považuje za jeden z nejhorších, které byly na Slovensku schváleny v tomto volebním období. Podle něj má skrytý protimaďarský podtón a potenciálně může vyvolávat zbytečné konflikty.

"Slovenská republika má standardní výbavu v legislativní oblasti, máme zákon o státních symbolech, máme ústavu, která je ústavou moderního demokratického státu, a vyžadovat v takovéto podobě posilování vlastenectví, patří podle mě do minulého století," prohlásil Mesežnikov v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme