Britští Konzervativci zřejmě po volbách nesestaví většinovou vládu

Velkou Británii čekají v nejbližších měsících hned dvoje volby, lidé budou volit své zástupce do regionálních zastupitelstev i do parlamentu. Zatím se zdá, že volby skončí porážkou Labouristů, kteří se po 13 letech vládnutí vrátí do opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené království Velké Británie a Severního Irska

Spojené království Velké Británie a Severního Irska | Foto: Emanuel Macoun

Podle nejnovějších průzkumů by teď volby vyhráli Konzervativci s třiceti osmi procenty hlasů. Labouristé by dostali o sedm procent méně. Na třetím místě zůstávají Liberálové s osmnácti procenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvolební situaci v Británii mluvila na Rádiu Česko Ivana Kottasová

Přepočteno na počty poslanců by to znamenalo, že by Konzervativcům chybělo 28 křesel k tomu, aby měli ve sněmovně většinu. Nemohli by tak po volbách prosazovat všechny plánované reformy.

Podle spolupracovnice Českého rozhlasu v Londýně Ivany Kottasové jsou přitom některé z plánů Konzervativců velmi radikální.

"Jejich předseda David Cameron dokonce mluví o tom, že převrátí Británii vzhůru nohama. Prosazuje především seškrtání sociálních benefitů," řekla Kottasová. Jeho plány jsou tak teď ve velkém ohrožení.

Igor Maňour, Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme