Ukrajinský parlament vyslovil nedůvěru vládě

Ukrajinský parlament vyjádřil nedůvěru vládě Julije Tymošenkové. Proti se vyslovilo celkem 243 poslanců z celkových 449. Podle hlasovacího protokolu nedůvěru podpořili všichni poslanci opoziční Strany regionů a proti premiérce bylo dokonce i sedm poslanců z její vlastní strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková učinila prohlášení k výsledkům prezidentských voleb

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková učinila prohlášení k výsledkům prezidentských voleb | Foto: AFP

Ukrajinští poslanci teď musí do 30 dnů sestavit novou vládní většinu. Pokud se to nepodaří, vypíše prezident Viktor Janukovyč nové parlamentní volby.

Necelý měsíc po prezidentských volbách se tak nové hlavě státu, Viktoru Janukovyčovi, otevírá cesta ke zformování nové vlády anebo k vyhlášení předčasných voleb. Julija Tymošenková už dříve totiž naznačila, že pokud vyslovení nedůvěry projde, nebude premiérkou v demisi a okamžitě odstoupí, aby byla veškerá zodpovědnost na bedrech Janukovyče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Dvořák přiblížil situaci na Ukrajině v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Janukovyč ještě před vyslovením nedůvěry oznámil, možné kandidáty na premiéra. Patří mezi ně bývalý šéf centrální banky Serhyj Tyhypko a bývalý ministra zahraničí Arsenij Jatseňuk, kteří neúspěšně kandidovali na prezidenta. Třetím kandidátem na nového premiéra je blízký spojenec Janukovyče, někdejší ministr financí Mykola Azarov.

Julija Tymošenková se přes dnešní prohru prý nevzdává, v opozici chce "chránit Ukrajinu před kalamitou", jakou představuje nástup Janukovyče k moci. Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu 6, je přesvědčen, že její čas ještě přijde a znovu se vrátí do vrcholné politiky.

"Docela určitě. Faktem je, že Tymošenková, jakkoli je populistka, je zdatnější politička než Viktor Janukovyč. O Janukovyčovi se ví, že je hlavně reprezentantem té ukrajinské oligarchie na východě, a to je málo. Protože je to člověk, který bude řízen. Zatímco Tymošenková je neřízená střela, ale je neřízená střela, která se řídí sama," upozornil Libor Dvořák v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Marika Táborská, Martin Křížek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme