Jen minimálně duševně nemocných je agresivních, tvrdí psychiatři

Experti z vedení České psychiatrické společnosti dnes vystoupili k poměrům v nynějším systému péče o duševní zdraví. Apelovali mimo jiné na společnost, aby se neuchylovala ke stereotypům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozek v lebce

Mozek v lebce | Foto: Ústřední vojenská nemocnice

Reagovali tak i na nedávnou kauzu, při které v Českých Budějovicích údajně psychicky narušený mladík zabil svou matku a jejího manžela. Událost odstartovala debatu o agresivitě psychicky nemocných lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Vevera v poledních Ozvěnách dne.

Dnešní vystoupení psychiatrů mělo proto upozornit na fakt, že v naší společnosti existuje mylná představa o tom, že psychicky narušení lidé se chovají agresivně. "Zvláště je mylná představa veřejnosti o nepředvídatelné nebezpečnosti. Ta navíc přispívá i ke stigmatizaci našich pacientů," řekl Vevera.

Jen velmi malá část pacientů trpících vážnou duševní chorobou, jako je schizofrenie nebo bipolární afektivní porucha , se přitom podle něj chová násilněji než zbytek společnosti.

Tragédii v Českých Budějovicích mohla podle všeho policie zabránit. Podle Vevery se ale nejedná o systémovou chybu, nýbrž o selhání jednotlivce.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme