Některým lidem se vrací peníze za zdravotnické poplatky dvakrát

Některým pacientům se zdravotnický poplatek vrací hned dvakrát. Jednou jim ho vrátí kraj. A pokud překročí ochranný limit za rok, dostávají ho zpět ještě jednou od pojišťovny. Ta jim tak vrací peníze, které nevydali. Teď je limit pět tisíc korun. Pro děti a seniory polovina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na zdravotnické poplatky.

Automat na zdravotnické poplatky. | Foto: Tomáš Adamec

V těchto dnech dostávají lidé peníze od pojišťoven za minulý rok. Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka si pojišťovna nemá možnost ověřit, jestli za pacienta poplatek, který se mu započítal do limitu, už neuhradil kraj.

"V případech, kdy pojištěnec překročí ochrannou hranici, i když peníze nezaplatil, protože je zaplatil kraj, tak je od nás dostane ještě jednou," podotkl Horák.

Díky snížení limitů teď navíc budou muset pojišťovny vyplatit o hodně víc peněz než dřív. Potvrdil to náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

"Došlo k dramatickému nárůstu oproti roku 2008 v souvislosti s legislativní změnou. Očekáváme, že v roce 2009 to bude zhruba čtvrt milionu pojištěnců a zdravotní pojišťovny jim vrátí zhruba dvě stě šedesát milionů korun. Tedy v průměru je to něco málo přes tisíc korun na jednoho pojištěnce," upřesnil Šnajdr.

Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme