Španělští hackeři ovládali třináct milionů počítačů po celém světě

Španělská policie rozbila síť hackerů, kteří napadli třináct milionů počítačů ve 190 zemích světa. Některé z nich byly dokonce v bankách a podléhaly vysokému stupni zabezpečení. V policejní cele skončili tři muži, kterým hrozí kromě finanční pokuty i několik let za mřížemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet

internet | Foto: Free Stock Photos

"Hackeři používali speciální program, který si sami vytvořili. S jeho pomocí a skrze bezpečnostní chybu v Internet Exploreru napadli počítač, uhnízdili se v něm a sledovali uživatele a zjišťovali, co dělá. Mohli sledovat například čísla platebních karet, která majitelé počítače zadávali, nebo využívat kapacity počítače. Celou obrovskou síť ovládaných počítačů také pronajímali ať už k šíření spamu nebo k jiným internetovým útokům," říká počítačový expert Petr Krčmář ze serveru Root.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O španělských hackerech a rizicích spojených s některými internetovými prohlížeči mluvil na Radiožurnálu počítačový expert Petr Krčmář ze serveru Root.cz.

Podle Krčmáře byl hlavní motivací hackerů finanční zisk. Problémem je také relativní jednoduchost, se kterou hackeři využívali kritických chyb v nejpoužívanějším internetovém prohlížeči Interntet Explorer společnosti Microsoft.

"Internet Explorer je nejpomaleji záplatovaný prohlížeč vůbec. Naopak konkurenční firefox je v případě nutnosti záplatován během jednoho dne. Proto uživatelům doporučuji přejít k některému otevřenému prohlížeči. Vyhnou se tak spíše různým rizikům," dodává Krčmář.

Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme