Ve Štrasburku začíná slyšení akcionářů Jukosu proti Rusku

Evropský soud pro lidská práva dnes začne projednávat žalobu akcionářů zkrachovalé ropné společnosti Jukos proti Rusku. Někdejší management firmy viní ruskou justici z porušení několika článků Evropské konvence pro lidská práva, kterého se soudy měly dopustit během stíhání šéfů Jukosu za údajné daňové podvody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku | Foto: Alice Tejkalová

Akcionáři ropného gigantu Jukos, jehož bývalý šéf Michajl Chodorkovskij odsluhuje ve vězení osmiletý trest za daňové úniky, žádají po ruském státu kompenzaci ve výši 98 miliard dolarů. Jde o vůbec nejvyšší částku v padesátileté historii Evropského soudu pro lidská práva.

Ropná společnost Jukos zkrachovala v roce 2006, poté co musela zaplatit miliardy euro, které podle ruských úřadů dlužila na daních. Někdejší manažeři firmy ale tvrdí, že ruské soudy rozhodly o podle nich nepřiměřeně vysoké pokutě na základě politické objednávky tehdejšího prezidenta Vladimira Putina.

Jukos proto žaluje Rusko za porušení hned několika článků Evropské úmluvy o lidských právech. Stát mu údajně nepřiznal právo na spravedlivý proces. Rusko také mělo ignorovat zásadu "není trestu bez zákona". Podle tvrzení Jukosu došlo k uložení dvojího trestu za jeden čin. Společnost Jukos obvinily ruské orgány z daňových úniků v roce 2002. Měla zaplatit dlužné daně, penále a exekuční poplatky. To vedlo až k nucenému prodeji její hlavní části - firmy Juganskněftěgaz a krachu Jukosu.

Pavel Novák, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme