Už 30 let stojí v čele Zimbabwe kontroverzní Robert Mugabe

Před třiceti roky se dostal v jihoafrickém Zimbabwe k moci po vítězství v prvních svobodných volbách Robert Mugabe. Problematický politik je dnes nejstarší hlavou státu na světě. Nejprve byl premiérem, od druhé poloviny osmdesátých let zastává prezidentský úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Mugabe

Robert Mugabe | Foto: European Commission Audiovisual service

Černý kontinent nemá mnoho výraznějších postav, které symbolizují boj proti kolonialismu. Stejně jako Nelson Mandela strávil vzdělanec Mugabe kvůli odporu vůči rasistickému režimu bílé menšiny roky ve vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládě Roberta Mugabeho mluvil na Rádiu Česko afrikanista Otakar Hulec.

V osmdesátých letech byl vnímán jako dobrý politik, za kterého v jihoafrické zemi prudce vzrostla gramotnost i průměrná délka života. Do učebnic historie ale Mugabe zřejmě vstoupí spíš jako diktátor, který vyhnáním bílých farmářů zruinoval zimbabwskou ekonomiku a vyvolal v zemi hyperinflaci i hlad.

"V roce 1980 zavládlo zděšení, když Mugabe zvítězil. Počítalo se s jinými, umírněnějšími kandidáty. Mugabe hlásal, že všichni bílí obyvatelé tehdejší Rhodesie musejí být vyhnáni. O to více po svém zvolení překvapil tím, že úplně obrátil a vyzíval ke spolupráci, do první vlády pozval bělochy a vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by se z něj měl vyklubat takový diktátor, jakým je dnes," říká afrikanista Otakar Hulec.

"Velice brzy ale začal Mugabe sahat na svobody obyvatel Zimbabwe. Nejprve se pomocí armády začal zbavovat opozice, svrhl prezidenta a stal se jím sám a situace se v zemi začala prudce horšit," dodává Hulec.

Před rokem ukončila vleklou politickou krizi v Zimbabwe dohoda o společné dělbě moci mezi prezidentem Robertem Mugabem a premiérem Morganem Tsvangiraiem

Mugabeho éra se již chýlí ke konci. Veterán boje za nezávislost údajně v poslední době hodně sešel, během politických jednání prý pravidelně usíná.

Jan Prokeš, Alice Kottová, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme