Čína dá letos méně peněz na armádu než se očekávalo

Čínská armáda dostane v letošním roce v přepočtu jeden a půl bilionu korun, což je o sedm a půl procent více než loni. Peking je Západem dlouhodobě kritizován za neprůhledné financování ozbrojených sil, podle USA je skutečná výše rozpočtu až třikrát vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí. Polovojenská policie.

Čína: Oslavy 60. výročí. Polovojenská policie. | Foto: Robert Mikoláš

Letošní zvýšení výdajů ale narozdíl od uplynulých let už není dvouciferné a analytici to označují za překvapení.

"Čínská armáda je oddaná míru, cílem vytváření silných ozbrojených složek je pouze bránit státní suverenitu a územní integritu," zdůvodnil mluvčí Národního lidového kongresu Li Čao-sing další navýšení rozpočtu.

Jak dodal, prostředky jsou určeny k zlepšení podmínek vojáků a na další modernizaci. Podle některých analytiků je ale nárůst neočekávaně nízký. Jedním z důvodů podle nich může být plán vlády výrazně zlepšit v příštích deseti letech životní situaci obyčejných lidí.

Peking se prý také snaží reagovat na mezinárodní kritiku i obavy okolních zemí. ČLR má v současnosti největší stálou armádu na světě, ve které slouží 2,3 milionu mužů a žen.

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme