Senátoři jednají o benefitech pro zaměstnance

Senát rozhoduje o míře zdanění zaměstnaneckých benefitů pro příští rok. Pod hrozbou stávky v dopravě schválila tento týden sněmovna vrácení zdanění na loňskou úroveň. Senát ale normu pravděpodobně zamítne. Dostane se tak na stůl opět poslancům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

Ve sněmovně jí přitom kromě komunistů a sociálních demokratů slíbili podporu lidovci v případě, že hrozba stávkou pomine. Podle předsedy zbytku lidoveckých senátorů Rostislava Slavotínka s nimi poslanci z KDU-ČSL své stanovisko nekonzultovali.

Podle Slavotínka je výsledek předem známý. ODS a TOP 09 má v senátu většinu a vrátí novelu zpátky sněmovně. Předpokládá, že KDU-ČSL dodrží jejich slib odborářům a cení si toho, že odboráři stávku odvolali. Podle Slavotínka nebylo dostatečně vysvětleno všem lidem v této zemi, že se to týká mnoha profesí, nejenom železničářů a jejich benefitů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Milady Richterové o projednávání zaměstnaneckých benefitů v Senátu

"Kdyby stávka proběhla, tak by to mohlo naopak zvednout vlnu nevole proti železničářům, kteří byli jen nositeli té myšlenky," dodává.

Stanoviska jsou podle něj jasná: Senát novelu zamítne, Poslanecká sněmovna opět schválí, prezident vyjádřil dopředu, že dá své veto a poslanecká sněmovna by měla nakonec novelu přehlasovat a ta by měla vejít v platnost. Novela by se tedy podle Slavotínka měla projednat vždy v co nejkratším termínu, aby měla šanci vejít ještě v platnost.

Pravice zůstává proti novele

Proti novele zákona o dani z přidané hodnoty bude dnes v senátu, stejně jako v úterý ve sněmovně pravice, včetně ODS. Důvody nesouhlasného stanoviska upřesnila pro Rádio Česko i za klub TOP 09 místopředsedkyně strany Ludmila Müllerová.

"Jednoznačně je to určitá daňová diskriminace vůči ostatním zaměstnancům celé České republiky, vůči učitelům, lékařům, zdravotním sestrám a koneckonců i zaměstnancům privátních firem, který si takovéto benefity, zvláště v dnešní době, dovolit nemohou," prohlásila Müllerová.

Postoj KDU-ČSL vnímá Müllerová jako podbízivé gesto pro odboráře, kteří tu situaci vyvolali teď, možná záměrně v období před volbami do Poslanecké sněmovny. "Myslím si," dodává Müllerová, "že už dnes je jasné, že nejde o benefity, o jejich zrušení. Jde o poměrně malé částky v souvislosti s dodaněním daně z přidané hodnoty do té ceny obvyklé či tržní. Je to řádově stovky, maximálně do tisíce korun ročně. Je to bouře ve sklenici vody a přijde mi úsměvné, když se KDU-ČSL tady staví do jednoho šiku s komunisty a se sociálními demokraty."

Milada Richterová, Václava Marešová, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme