Na složitost adopcí ze zahraničí si stěžuje řada rodin

Pro české manžele je obtížné adoptovat dítě z cizí země, kde neplatí takzvaná Haagská úmluva o právech dětí. Do této skupiny ale nepatří například velká část Afriky. Někteří rodiče proto úřady obcházejí a zajišťují si adopce na vlastní pěst. Riskují ale, že jim české úřady nevydají potřebné doklady a dítěti nepřiznají české občanství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adopce - ilustrační obrázek

Adopce - ilustrační obrázek | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Občanství je vázáno na splnění nějakých podmínek. Samozřejmě tady hrozí riziko, že jeden úřad nevydá osvědčení o státním občanství, a v důsledku toho pak matrika dítě do matriky nezapíše," varuje ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán.

A to i přesto, že rodiče, kteří si dítě osvojili v cizině, mají všechny doklady o adopci ze země, odkud dítě pochází, v pořádku. Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, který mezinárodní adopce v Česku vyřizuje, proto varuje před osvojením dítěte například z afrických zemí.

V České republice zatím z těchto států, které úmluvu nemají, není možné oficiální cestou dítě osvojit. V minulém roce ale tak deset českých rodin učinilo. Sedm dětí pocházelo z Konga.

Problémy se zdravotním pojištěním

"U nás to Kongo bylo proto, že pro nás bylo nejschůdnější. V té době jsem byla do Konga hodně zainteresovaná a zajímala jsem se o něj," řekla maminka, která vyjednává o neoficiální adopci holčičky z Konga.

Všem rodinám se zatím podařilo pobyt v Česku legalizovat. "V Rusku může adoptovat i jenom jeden z rodičů. Žena, jako státní občanka Ruska, tedy požádala s mým souhlasem a papíry byly vyřízené rychleji než tady," řekl Ondřej Soukup, který vychovává chlapce z Ruska. Celá procedura pak podle trvala tři měsíce.

Pokud by ale české úřady nechtěly vystavit dítěti rodný list, bylo by bez identity. Mělo by pak problém například se zdravotním pojištěním.

Klára Bílá, Petra Benešová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme