Pochmurná představivost Tima Burtona se odráží v Alence v říši divů

Když ve filmech spadnete do králičí nory, vypadá to tam pokaždé trochu jinak. Základ nesmrtelných literárních klasik Lewise Carrolla zůstává, ale každý tvůrce má kapánek odlišnou vizi. Nyní si Alenku v říši divů natočil Tim Burton, který se právě svojí osobitou a leckdy dosti pochmurnou představivostí proslavil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alenka v říši divů

Alenka v říši divů | Foto: zdroj: Falcon

Traduje se, že co se v mládí naučíme, ve stáří jako když najdeme. Hezká myšlenka, avšak problém je, pakliže na nabyté zkušenosti zapomeneme. Třeba jako Alenka, které je navíc teprve devatenáct. Moc si nevybavuje dobu zhruba před deseti lety, kdy pospíchala za bílým králíkem tak horlivě, až se dostala do prazvláštní magické země. Pojmenovala si ji provizorně Říše divů.

Jednalo se ale spíše pouze o sen, protože jinak by přeci nyní nepobývala na viktoriánské zahradní slavnosti, kde ji o ruku žádá přihlouplý Hamish, syn lorda a lady Ascotových.

Děje se ale něco zvláštního, jelikož podivný ušák v saku a s kapesními hodinkami už na Alenku opět naléhá. A mladá dáma by ráda věděla proč. Z námluv tedy uteče a následuje králíka i do jeho nory. Dobrodružství, během něhož potká celou škálu pozoruhodných postav, jakými jsou Kloboučník, houseňák Absolon, Bílá královna nebo její záštiplná starší sestra Srdcová královna, právě odstartovalo.

A v podstatě tím začíná také zábava pro Tima Burtona. Americký režisér si libuje v ukazování všemožných podivností a vizuálních atrakcí (stačí vzpomenout na Karlíka a továrnu na čokoládu, Mrtvou nevěstu nebo Velkou rybu), přičemž Alenka mu v tomto ohledu dodává takřka neomezené možnosti.

Květiny s lidskými obličeji, dvojice hádavých buřtíků, armáda složená z karet, šílení králíci. Zmatek a pestrobarevná zákoutí tu jdou ruku v ruce, a tak Burton může předvádět to, co mu jde nejlépe - komponování atraktivní mizanscény. Alenka má kostýmy, masky a prostředí překrásné, to je bezpochyby.

Jenže za kvalitními detaily se krčí nečekaně rutinní celek. Pravděpodobně kvůli rozkazům ze studia Disney zasadil světoznámý tvůrce Alenku do naprosto sterilní šablony rodinných vysokorozpočtových filmů. Objeví se akční scéna, chvíli se putuje krajinou a debatuje se o tom, co je nutné udělat, aby posléze nadešel čas na další akční scénu. A tak pořád dokola.

Vše do sebe zapadá dle stokrát viděného vzoru, přičemž se kvůli uniformnímu výsledku leckdy i rezignuje na předlohu, která svoji logiku staví na nesmyslných situacích. U Burtonovy Alenky některé věci nedávají smysl prostě jen tak, bez jakýchkoliv pravidel.

Snímek do tuzemských kin nastupuje především ve 3D verzi s českým dabingem. Vizuální zážitek by samozřejmě mohl být díky třetímu rozměru povýšen o další stupeň, to by však nesměl existovat Avatar. V porovnání s Cameronovým majstrštykem je zkrátka vidět, že Alenka pracuje s jednodušší technologií.

Kupříkladu při scénách, které kombinují počítačovou animaci s živými herci, je znatelné formování obrazu do jednotlivých ploch (jedna plocha s živými herci, za nimi další plocha s digitálním pozadím). U Avatara pociťujete hloubku ostrosti jako ve skutečnosti, cítíte komplexní svět a zapomínáte na to, že Pandora byla vytvořena pomocí jedniček a nul.

Průměrný dojem, jaký předvádí nejnovější filmové zpracování knih Alenka v říši divů a Za zrcadlem, sice stále znamená solidní zábavu, ale v rámci tvorby Tima Burtona se jedná o zklamání. Oceňovaná jedinečnost se smrskla do používání osvědčených prvků a hrátek. Je to navíc recyklování věcí vlastních (obsazování stejných herců a tvůrčího týmu, dávka podivínství), tak i tradičních (předvídatelná scenáristická šablonka). Příště by to už chtělo změnu.

Související odkazy: oficiální stránka filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Alenka v říši divů (Alice in Wonderland) dobrodružný / rodinný / fantasy, USA, 2010, 108 minut

Režie: Tim Burton, námět: Lewis Carroll, scénář: Linda Woolvertonová, kamera: Dariusz Wolski, střih: Chris Lebenzon, produkce: Tim Burton, Joe Roth, Suzanne Toddová, Jennifer Toddová, Richard D. Zanuck, hudba: Danny Elfman

Hrají: Mia Wasikowska (Alenka), Johnny Depp (Kloboučník), Anne Hathawayová (Bílá královna), Helena Bonham Carterová (Srdcová královna), Crispin Glover (Srdcový kluk) a další

Martin Čuřík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme