RWE v ČR rozšíří kapacity plynových zásobníků

Evropská komise schválila 43 velkých energetických projektů, které mají posílit energetickou bezpečnost Evropské Unie a také její nezávislost na ruském dodavateli a Ukrajině jako tranzitní zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Velké částky v řádech stovek milionů eur tak budou věnovány na projekt plynovodu Nabucco a také na propojení francouzských a španělských elektrických sítí. Komise myslela také na Českou Republiku.

Dotaci 35 milionů eur získala Společnost RWE Gas Storage, která má rozšířit zásobníky zemního plynu až na tři miliardy kubických metrů. Podle mluvčího RWE Martina Chalupského není zmíněná dotace zanedbatelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozšíření plynových zásobníků společnosti RWE. Téma pro mluvčího společnosti Martina Chalupského.

"Jde o dofinancování zhruba sedminy dvou projektů a jedná se o poměrně významnou dotaci," řekl Chalupský Rádiu Česko a dodal:

"Představili jsme Evropské komisi dva projekty, které jsou rozpracované a kde už dnes jsou zásobníky plynu. Projekty jsou ve fázi rozšiřování kapacity. V horizontu 3 let plánujeme rozšíření obejmu zásobníků na 3 miliardy kubíků."

Podle Chalupského navíc společnost uvažuje o další výstavbě nových zásobníků. "Vše je odvislé od geologických struktur v daných vytipovaných oblastech. Je třeba si uvědomit, že každé rozšíření je důležité pro energetickou bezpečnost ČR," vysvětlil mluvčí RWE.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme