Česko patří v EU k zemím s nejvyšším rozdílem v platech mužů a žen

Propast mezi platy mužů a žen je v Česku jedna z největších v Evropě. Uvádí to nejnovější průzkum Eurobarometr, který se zaměřil na rovnost mezi pohlavími ve státech evropské sedmadvacítky. V jiných ohledech postavení mužů a žen ve společnosti si už ale Česko nestojí tak špatně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Eurokomisařka pro základní práva Viviane Redingová letos chystá strategii boje Unie proti nerovnost pohlaví. Zatím oznámila, že bude požadovat ostřejší sankce za případy platové diskriminace žen na úkor mužů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženy mají v Evropské unii stále výrazně nižší platy než muži. Téma reportáže redaktorky Nadi Bělovské.

"Hluboce mě znepokojuje, že rozdíly v platech žen a mužů se v uplynulých 15 letech téměř nesnížily a v některých zemích se dokonce zvětšují," reagovala na nové údaje Redingová.

Nerovnost mezi muži a ženami vnímají podle průzkumu nejvíce obyvatelé Francie, Španělska a Itálie. Že je ve společnosti hodně rozšířená, si myslí 70 procent lidí a ve Francii jsou to dokonce více než tři čtvrtiny respondentů.

Češky berou o čtvrtinu méně

Česko je v tomto žebříčku nerovností mezi pohlavími pod celounijním průměrem. Ale i tak si u nás nadpoloviční většina lidí myslí, že společenské rozdíly mezi muži a ženami jsou stále silné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Michaelou Marksovou-Tominovou v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Hluboko vzadu ale Česko skončilo v průzkumu takzvané "platové propasti". Tedy rozdílu v příjmu mužů a žen za obdobnou práci. Jsme druzí od konce za Estonskem. Zatímco v celé Unii dostávají ženy průměrně o 18 procent menší plat než muži, u nás je rozdíl v platech víc než čtvrtinový.

Předsedkyně občanského sdružení Asociace pro rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová ve vysílání Radiožurnálu připomněla, že v Česku neexistuje detailní analýza důvodů, proč mají ženy tak výrazně nižší platy než muži.

Ne vždy však podle ní musí platit, že ženy dostávají méně peněz, i když dělají stejnou práci na stejné pozici jako muži. "Mohou to být také tyto případy, ale může to být také tím, že máme mnohem méně žen v lépe placených sektorech a na lépe placených vedoucích pozicích," vysvětlila Marksová-Tominová.

Pavel Novák, Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme