Statisíce Iráčanů po celém světě hlasují ve svých parlamentních volbách

Ostře sledované irácké volby dnes pokračují hlasováním skoro dvou miliónů občanů Iráku, kteří žijí v zahraničí. Způsob započítání jejich hlasů je velmi citlivou otázkou a spory kolem něj na podzim vedly k hluboké krizi a odkladu voleb. Většinu Iráčanů totiž v cizině tvoří uprchlíci z řad sunnitských Arabů. Jejich zástupci v Bagdádu proto bojovali za co největší zastoupení exulantských hlasů v příštím parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká republika

Irácká republika | Foto: Emanuel Macoun

Iráčané žijící v cizině mohli hlasovat už před čtyřmi roky. Lidé, kteří uprchli před různými bagdádskými režimy, tehdy pojali hlasování jako globální slavnost.

Tentokrát pro ně úřady připravily volební místnosti v 80 městech 16 zemí celého světa. Zastoupené jsou hlavně blízkovýchodní státy, kam v uplynulých válečných letech uteklo nejvíce Iráčanů - tedy Sýrie, Jordánsko nebo Egypt.

Irácká diaspora ale může hlasovat i v mnoha evropských zemích a v Severní Americe.

V samotném Iráku už ve čtvrtek hlasovali vojáci, vězni a lidé v nemocnicích. Pro všechny ostatní se volební místnosti otevřou v neděli.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme