Komise zjistila v Plzni 53 podezřelých absolventů s tituly Bc. a Mgr.

Speciální komise Západočeské univerzity v Plzni odhalila 53 podezřelých absolventů právnické fakulty. Konkrétně 44 z magisterského a devět z bakalářského studia. Takzvaným rychlostudentům teď může hrozit odebrání titulů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Za hlavního viníka určila komise bývalé vedení fakulty, především pak někdejšího děkana Jaroslava Zachariáše, který porušil předpisy, vlastní nařízení a možná i vysokoškolský zákon..

Nyní je podán návrh na správní řízení, které by se mělo vztahovat na šest absolventů, další potom budou osloveni fakultou, aby se připravili na případnou obranu. Budou muset doložit veškerou dokumentaci o svém řádném studiu. Konkrétní jména univerzita zveřejnit nechtěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Bohumilem Havlem z právnické fakulty ZČU v Plzni pro Rádio Česko

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl proděkan pro strategii a rozvoj právnické fakulty ZČU v Plzni Bohumil Havel, fakulta dostala zprávu dnes a teprve ji bude vyhodnocovat.

"Každopádně z ní plyne, že někde chybí určitá dokumentace, někde chybí některé práce a jednotliví absolventi budou vyzvání k doplnění těchto dokumentů," uvedl Havel. "Každý má možnost se bránit," dodal s tím, že konkrétní důsledky nechce předjímat.

Rektor ZČU Josef Průša dnes řekl, že výstupy komise projedná grémium, kde budou zástupci univerzity i fakulty. "Podle našeho názoru platí, že tím, kdo má rozhodnout je univerzita, nikoliv fakulta," podotkl k tomu Havel.

Z dat, které má fakulta k dispozici, jde podle Havla u magisterského a bakalářského studia často o technická pochybení a nepřesnosti. "Není to asi natolik závažné, aby došlo k odebírání titulů. Ostatně i dnes pan rektor řekl, že odebírání titulů je na pořadu dne u postgraduálních studentů, kde již univerzita koná," doplnil Havel.

Komise ZČU prověřila 236 absolventů bakalářského programu. V případě držitelů titulu Mgr. zkoumala dokumentaci 550 lidí studujících v letech 1994 až 2009. Většinou se jednalo o lidi, kteří studovali kratší než standardní dobu. Prověřila také dokumentaci 973 rigorózních řízení.

Martin Hromádka, Václav Sochor, David Havlena Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme