Rekordní počet majitelů hypoték čeká zvýšení úrokové sazby

Až 50 tisíc majitelů hypoték, kterým letos končí fixace úrokové sazby, zažije v tomto roce nepříjemné překvapení. Pokud uzavírali smlouvu například v roce 2005, může jim úrok vzrůst až o dva procentní body a výše měsíční splátky se jim tak výrazně zvýší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ukažme si to na příkladu. Pokud si klient banky vzal před 3 roky dvoumilionovou hypotéku na 25 let, platí měsíčně 10 800 korun. Od letošního roku, kdy mu končí fixace úrokové sazby, se mu ale splátka zvýší asi o 1600 korun. Dá se tedy říct, že rozdíl ve splátkách od letošního roku může činit - podle výše úvěru na bydlení - i několik tisíc korun měsíčně.

Majitel hypotéky by se v tomto případě měl pokusit s bankou vyjednávat. Podle hypotečních odborníků to může přinést snížení sazby i o půl procenta.

Řešením může být také přechod k jiné bance a tzv. refinancování hypotečního úvěrů. Tedy, že nová banka úvěr odkoupí a nastaví klientovi nové podmínky. Ten tak může na splátkách výrazně ušetřit.

Důležité je také kontaktovat banku včas, nejlépe 3 měsíce před koncem fixace úrokové sazby, říká analytik severu hypoindex.cz Luboš Svačina.

"Pokud banka není ochotná k nějakým vstřícným krokům, tak jim nezbude nic jiného než si zajít ke konkurenci, zjistit si podmínky, jaké nabízejí ostatní banky, a vrátit se zpátky do té své původní banky a s tím, že budou mít v ruce nabídku od konkurence, tak se pokusit vyjednávat."

"Refinancování bych doporučil ale až jako krajní řešení. Pokud prostě původní banka nechce přistoupit na snížení úrokové sazby, tak potom může přijít na řadu právě to refinancování," říká Svačina.

Refinancování hypoték zatím u nás příliš běžné není. Klienti bank v Česku jsou totiž dost konzervativní a spíše zůstávají u své původní banky. Možnost refinancovat svou hypotéku využívá asi 15 procent lidí, kterým končí fixace úroku.

Přechodem k jinému peněžnímu ústavu přitom mohou ušetřit i desítky tisíc korun ročně. Je ale pravda, že s refinancováním úvěru jsou spojeny určité administrativní a časové nároky.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme